Laatste nieuwsberichten
Dit jaar zijn we in de artikelen van januari en maart ingegaan op de combinatie ‘overlijden en een huurwoning’. In deze editie zetten we die reeks voort. Zoals u van ons gewend bent, eerst een…
Lees meerOp onze website besteden we met enige regelmaat aandacht aan het burenrecht. Zo kwam in een 2017 een uitspraak aan bod over een klassiek burenconflict: de overhangende tak. In dat artikel zagen we dat een…
Lees meerIn deze e-clerk sluiten we de reeks over het recht van vruchtgebruik af. Ten behoeve van het leesgemak, beginnen we weer met een samenvatting van hetgeen we eerder hebben besproken. Het wezenskenmerk van het recht…
Lees meerOok in dit artikel weer aandacht voor het recht van vruchtgebruik, en wederom eerst een korte samenvatting. Het wezenskenmerk van het recht van vruchtgebruik is het recht om het goed van een ander te gebruiken…
Lees meerIn twee vorige edities van de e-clerk is ingegaan op het recht van vruchtgebruik. We zagen dat een recht van vruchtgebruik een overdraagbaar beperkt (gebruiks)recht is dat zowel op zaken als vermogensrechten kan worden gevestigd.…
Lees meerIn het artikel van afgelopen april hebben we een eerste blik geworpen op het recht van vruchtgebruik. We constateerden dat het recht van vruchtgebruik een beperkt (gebruiks)recht is dat zowel op zaken als vermogensrechten kan…
Lees meerHet leek ons een goed idee om eens stil te staan bij het recht van vruchtgebruik. Dat recht komen we in de notariële praktijk immers met enige regelmaat tegen. Uiteraard in de familiepraktijk – denk…
Lees meerIn het artikel van januari 2023 is ingegaan op de combinatie ‘overlijden en een huurwoning’. In deze editie een vervolg. Zoals gebruikelijk, eerst hetgeen voorafging en de constatering dat in art. 7:229 lid 1 BW…
Lees meerIn deze e-clerk staan we stil bij een van de beginselen die een grote rol speelt in ons recht: de goede trouw. Klassiek is de bescherming die de verkrijger te goeder trouw van een goed…
Lees meerNadat iemand is overleden, moet er ‘iets’ gebeuren met de plek waar werd gewoond. Wat dat ‘iets’ precies inhoudt, is uiteraard afhankelijk van aard van de (be-)woning. Het scheelt immers een slok op een borrel…
Lees meerZoals ook aangekondigd aan het slot van de vorige e-clerk, nu het vervolg van ons ‘onderzoekje’ naar het fenomeen ‘partneralimentatie’ als uitvloeisel van de onderlinge lotsverbondenheid tussen de echtgenoten. Eerst een korte samenvatting van het…
Lees meerIn dit artikel (en ook in een volgende) gaan we nader in op het fenomeen ‘partneralimentatie’. En dan niet op de wijze waarop alimentatie wordt berekend en hoeveel de een aan de ander moet betalen,…
Lees meerIn een vorige e-clerk kwam de zaak aan de orde die speelde voor het hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2021:10392). Het betrof een geschil tussen vader en zoon met betrekking tot een erfpachtrecht en een opstalrecht van een…
Lees meerDit jaar zijn op de website al een paar keer enkele aspecten van gezag en voogdij aan de orde gekomen. Ook deze e-clerk is weer gewijd aan deze onderwerpen. We waren aanbeland bij art. 1:293…
Lees meerVoor menig notarieel vraagstuk is het relevant om te weten of een bepaalde rechtshandeling kwalificeert als een verdeling, dan wel of sprake is van een ander type rechtshandeling, zoals bijvoorbeeld een koop. Denk bijvoorbeeld aan…
Lees meerIn de in januari en maart van dit jaar verschenen uitgaven van de e-clerk zijn enkele aspecten van gezag en voogdij aan de orde gekomen. In deze e-clerk een vervolg met aandacht voor situaties waarin…
Lees meerDe bescherming die de wettelijke verdeling aan de langstlevende echtgenoot (art. 4:13 BW) biedt, is een groot goed. In deze e-clerk staan we stil bij de wettelijke verdeling in het algemeen, en de vraag ‘of…
Lees meerIn het eerste deel van onze reeks over de minderjarigheid (zie dit artikel van januari 2022) is de grote lijn van het gezag ‘in het algemeen’ besproken. Er is onder meer ingegaan op zaken als…
Lees meerIn dit artikel aandacht voor een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland over de mogelijkheden tot statutenwijziging bij een stichting. Als voorafje weer eerst wat ‘theorie’. Hoe zit het ook alweer? Een stichting is een rechtspersoon…
Lees meerEenieder die werkzaam is in de notariële (familierecht)praktijk loopt bij tijd en wijle een minderjarige tegen het lijf. Als u dat weet, is ook bekend dat voor die minderjarigen een aantal eigen spelregels gelden. Dit…
Lees meer