Laatste nieuwsberichten
In de afgelopen jaren hebben we een aantal stukken geschreven over de combinatie ‘overlijden en een huurwoning’. We sloten de reeks af in het januarinummer van dit jaar (2024) met enkele voorbeelden uit de praktijk.…
Lees meerIn de e-clerk van juni van dit jaar hebben we aandacht besteed aan de gevolgen van het niet correct naleven van de vereffeningsregels door de erfgenaam die beneficiair heeft aanvaard. Die vereffeningsregels zijn het onderwerp…
Lees meerAls notariële practicus weet u dat ‘de kosten van de huishouding’ een vast onderdeel zijn van besprekingen over een samenlevingsovereenkomst of huwelijkse voorwaarden. Het leek ons daarom een goed idee om in een nieuwe reeks…
Lees meerEen recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam (rb. Amsterdam 3 juli 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:3944) is voor ons aanleiding om een nieuwe bijdrage toe te voegen aan de in 2023 in de e-clerk verschenen reeks over (erfrechtelijke)…
Lees meerIn het vorige artikel hebben we kort besproken welke keuzes een erfgenaam heeft ten aanzien van het aanvaarden en verwerpen van een nalatenschap. We stonden stil bij het feit dat een ondubbelzinnig en zuiver aanvaard…
Lees meerDe notariële practicus weet dat implicaties van het keuzemenu van de tweede afdeling van titel 6 Boek 4 BW (gevolgen van de erfopvolging) en dan met name van de tweede afdeling van die titel (aanvaarding…
Lees meerNet als in het vorige artikel besteden we ook deze keer weer aandacht aan de legitieme portie. Zoals gebruikelijk eerst een korte samenvatting van hetgeen voorafging. We begonnen met een uiteenzetting over de legitieme als…
Lees meerIn dit artikel besteden we aandacht aan de legitieme portie. Hoewel de legitieme portie voor menigeen bekend terrein is, ter opfrissing toch weer kort enkele kenmerken van de legitieme. Sinds het huidig Boek BW in…
Lees meerAf en toe valt het oog op een opmerkelijke inhoudsindicatie van een op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraak. Zo werd op 6 december 2023 uitspraak gedaan (ECLI:NL:RBDHA:2023:20875) in een geschil dat volgens de indicatie ging over de…
Lees meerIn de november e-clerk van vorig jaar kondigden we aan dat we de reeks over de combinatie ‘overlijden en een huurwoning’ zouden afsluiten met wat jurisprudentie. Zoals gebruikelijk, eerst een korte samenvatting van hetgeen voorafging.…
Lees meerDit jaar zijn we in de artikelen van januari en maart ingegaan op de combinatie ‘overlijden en een huurwoning’. In deze editie zetten we die reeks voort. Zoals u van ons gewend bent, eerst een…
Lees meerOp onze website besteden we met enige regelmaat aandacht aan het burenrecht. Zo kwam in een 2017 een uitspraak aan bod over een klassiek burenconflict: de overhangende tak. In dat artikel zagen we dat een…
Lees meerIn deze e-clerk sluiten we de reeks over het recht van vruchtgebruik af. Ten behoeve van het leesgemak, beginnen we weer met een samenvatting van hetgeen we eerder hebben besproken. Het wezenskenmerk van het recht…
Lees meerOok in dit artikel weer aandacht voor het recht van vruchtgebruik, en wederom eerst een korte samenvatting. Het wezenskenmerk van het recht van vruchtgebruik is het recht om het goed van een ander te gebruiken…
Lees meerIn twee vorige edities van de e-clerk is ingegaan op het recht van vruchtgebruik. We zagen dat een recht van vruchtgebruik een overdraagbaar beperkt (gebruiks)recht is dat zowel op zaken als vermogensrechten kan worden gevestigd.…
Lees meerIn het artikel van afgelopen april hebben we een eerste blik geworpen op het recht van vruchtgebruik. We constateerden dat het recht van vruchtgebruik een beperkt (gebruiks)recht is dat zowel op zaken als vermogensrechten kan…
Lees meerHet leek ons een goed idee om eens stil te staan bij het recht van vruchtgebruik. Dat recht komen we in de notariële praktijk immers met enige regelmaat tegen. Uiteraard in de familiepraktijk – denk…
Lees meerIn het artikel van januari 2023 is ingegaan op de combinatie ‘overlijden en een huurwoning’. In deze editie een vervolg. Zoals gebruikelijk, eerst hetgeen voorafging en de constatering dat in art. 7:229 lid 1 BW…
Lees meerIn deze e-clerk staan we stil bij een van de beginselen die een grote rol speelt in ons recht: de goede trouw. Klassiek is de bescherming die de verkrijger te goeder trouw van een goed…
Lees meerNadat iemand is overleden, moet er ‘iets’ gebeuren met de plek waar werd gewoond. Wat dat ‘iets’ precies inhoudt, is uiteraard afhankelijk van aard van de (be-)woning. Het scheelt immers een slok op een borrel…
Lees meer